Porovnání environmentálních dopadů skladování a dopravy jablek do ČR - Kočí, Vladimír; Benešová, Eva; Rajchl, Aleš (ENTECHO, 2019)
Cílem práce je s použitím metody posuzování životního cyklu porovnat potenciální environmentální dopady dovozu a skladování jablek v podmínkách České republiky a odpovědět na otázku, zda se z environmentálního pohledu vyplatí podporovat místní produkci a delší skladování či naopak dovoz zahraniční produkce, která sice má horší environmentální aspekty dopravy, ale zase kratší dobu skladování. Ve studii byly uvažovány čtyři scénáře 1) místní produkce jablek v ČR; 2) produkce v evropských zemích; 3) produkce v Chile a 4) produkce na Novém Zélandu. Současně s různými místy produkce byly uvažovány i různé doby vyskladnění. Výsledky studie hodnotí dovoz jablek z Chile a Nového Zélandu jako méně šetrný k životnímu prostředí než skladování místní produkce. Dovoz jablek ze zámoří se z environmentálního úhlu pohledu vyplácí až ve srovnání se skladováním po dobu 7 a více měsíců (září–duben) a to pouze pro následující kategorie environmentálních dopadů: spotřeba sladké vody, sladkovodní a mořské eutrofizace, ionizační záření a humánní toxicita (nekancerogenní). Z pohledu většiny kategorií dopadu, včetně uhlíkové stopy, je výrazně environmentálně šetrnější podporovat místní produkci než dovážet jablka z větší vzdálenosti.